توسط محققان كشور صورت گرفت کشف گونه جدیدی از پروبیوتیک ها از دوغ سنتی استان آذربایجان شرقی

به گزارش روش سئو، تعدادی از پژوهشگران علوم و صنایع غذایی به سرپرستی دکتر عزیز همایونی راد استاد دانشگاه علوم پزشکی تبریز موفق به کشف و جداسازی گونه میکروبی جدیدی از دوغ سنتی ایران شدند که به قول آنها این گونه میکروبی جدید از دسته میکروب های مفید برای سلامت انسان بوده و در طبقه بندی پروبیوتیک ها قرار می گیرد.
حسین حسن نژاد از محققان این طرح در گفتگو با ایسنا، کشف گونه میکروبی و سویه مخمری پروبیوتیک با نام علمی کلورومایسس مارکسیانوس (Kluyveromyces marxianus HHA) را از دستاوردهای این پروژه تحقیقاتی دانست و اظهار داشت: این گونه میکروبی متعلق به یوکاریوت های تک سلولی مخمری از جنس کلورومایسس (Kluyveromyces) و گونه مارکسیانوس (marxianus) و زیرگونه “همایونی- حسن نژاد – عبدالعلی­زاده” (HHA) است که از دوغ سنتی ایرانی به نام “آیران” (Ayran) جداسازی شده است.
وی هدف از این مطالعه را شناسایی و جداسازی میکروب های پروبیوتیک بومی ایران دانست که بعنوان ذخایر ژنتیکی کشور و ثروت ملی سرزمین مان در طول میلیونها سال بوجود آمده اند و تصریح کرد: “آیران”، دوغ سنتی و ایرانی در رده نوشیدنی های لبنی قرار دارد که در طول هزاران سال در قلمرو گسترده ایران قدیم بخصوص در مناطق مختلف آذربایجان و تبریز تولید و مصرف می شده است.
به قول این دانشجوی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، دوغ در قدیم، یکی از فرآورده های جانبی کَره محسوب می شد؛ به این شکل که ابتدا ماست پرچرب ترش با آب، رقیق و سپس با استفاده از مشک، چربی آن جدا شده و باقیمانده بعنوان دوغ مصرف می شد. ولی امروزه با تغییر در روند تولید کَره به لحاظ تکنولوژی، روش تولید آن هم بعنوان نوشیدنی تخمیری شیری، تغییر یافته است.
حسن نژاد افزود: پروبیوتیک ها، میکروب های مفیدی هستند که هنگام مصرف به تعداد کافی و به صورت زنده، می توانند منشا اثرات سلامت بخش در میزبان شوند. هر منطقه ای در جهان، پروبیوتیک های بومی بخصوص در غذاهای سنتی آن منطقه یافت می شوند.
وی افزود: از آنجائیکه دوغ سنتی تهیه شده در مناطق مختلف می تواند منعکس کننده فلور میکروبی اختصاصی آن منطقه باشد، بنابراین در این مطالعه بر آن شدیم تا به دنبال پروبیوتیک ها در دوغ سنتی آذربایجان بگردیم که در نهایت منجر به کشف، جداسازی و شناسایی سویه مخمری پروبیوتیک کلورومایسس مارکسیانوس (Kluyveromyces marxianus HHA) شدیم؛ در این تحقیق که حدود ۱۰ سال به طول انجامید، چندین دانشمند و محقق از دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشارکت داشته اند.
این محقق اظهار نمود: این میکروارگانیسم با نام اختصاصی HHA Kluyveromyces marxianus و کد OP257137 در مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری امریکا National Center for Biotechnology Information یا (NCBI) ثبت جهانی شده است.
به قول این محقق، در دنیا سه بانک ژنی در امریکا، ژاپن و اروپا وجود دارد که امریکا بزرگترین بانک ژنی را دارد.
حسن نژاد تصریح کرد: سویه کشف شده علاوه بر صنایع غذایی در صنایع دارویی و بهداشتی به علت خواص آنتی باکتریال قوی و پروبیوتیکی قابل بهره برداری است.
وی افزود: با عنایت به نتایج اولیه بررسی خواص سلامت بخش این سویه تازه کشف شده، امید است در آینده نزدیک شاهد فرمولاسیون محصولات غذایی پروبیوتیک جدید بخصوص محصولات لبنی پروبیوتیک همچون دوغ، ماست، بستنی، پنیر، کفیر و کره مارکسیانوس باشیم. پیشبینی می شود که این گونه مخمری جدید و محصولات ساخته شده از آن نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن، پیشگیری و درمان سرماخوردگی و مهار ویروس کرونا ایفا کند.
این پروژه با هدایت و راهنمایی دکتر عزیز همایونی راد و با همکاری دکتر علی عبدالعلی زاده، مهندس حسین حسن نژاد و مهندس احمد عبدالعلی زاده اجرایی شده است.

منبع: