اعلام زمان انتشار نخستین تصویر اصلی تلسکوپ جیمز وب

به گزارش روش سئو یک ستاره شناس ناظر بر پروژه تلسکوپ فضایی جیمز وب در روز دوشنبه اظهار داشت: این تلسکوپ اواسط ماه ژوئیه(اواخر تیر ماه) نخستین تصویر تمام رنگی علمی خودرا ثبت خواهدنمود.
به گزارش روش سئو به نقل از ایسنا و به نقل از فیز، همتای هابل پنج ماه اخیر را صرف تراز کردن ابزارهای خود کرده تا برای افشای اسرار جهان آماده شود. این در حالیست که دانشمندان هنوز در مورد این که دوربین های آن چه جهتی را هدف بگیرند، تردید دارند.
“کلاوس پونتوپیدان”(Klaus Pontoppidan)، دانشمند مؤسسه علمی تلسکوپ فضایی در بالتیمور، به خبرنگاران اظهار داشت: ما واقعاً دوست داریم که این غافلگیر کننده باشد. وی افزود، دلیل پنهان کاری ما تا حدودی قطعی نشدن اهداف اولیه است.
ناسا و شرکایش در آژانس فضایی اروپا(ESA) و آژانس فضایی کانادا(CSA) کمیته ای برای ایجاد لیست اولویت بندی شده ای از اجرام برای رصد تشکیل داده اند و الان قصد دارند بر روی آن کار کنند.
پژوهشگران “وب” قبل از این مجموعه ای از تصاویر از میدان ستاره ای منتشر نمودند که برای کالیبره کردن تلسکوپ ثبت شده بودند، اما تصاویر جدید از اهداف اخترفیزیکی خواهد بود که کلیدی برای افزایش درک بشریت از جهان هستند.
قبل از این تلسکوپ فضایی “جیمز وب” تصویری از یک ستاره نوری با نام “HD ۸۴۴۰۶” در فاصله ی تقریبی ۲۴۱ سال نوری از زمین ثبت کرده بود تا با بهره گیری از آن، آینه اصلی ۱۸ بخشی خودرا تراز کند. مدتی پیش تصویر تراز شده ی این ستاره واحد بصورت رنگی نیز منتشر گردید. با این وجود تمامی تصاویری که این تلسکوپ تا حالا ثبت کرده است آزمایشی بوده و جهت راه اندازی و تراز ابزارهای “وب” مورد استفاده قرار گرفته است. حالا که بخش عمده ی آماده سازی ها به انتها رسیده انتظار می رود که اوایل تابستان نخستین تصاویر اصلی و علمی آن ثبت و منتشر شود.
این تصاویر در نور مادون قرمز ثبت می شوند و سپس برای مشاهده عموم رنگی می شوند.
نور مرئی و فرابنفش ساطع شده از نخستین اجرام نورانی جهان در اثر انبساط کیهان کشیده شده است و امروز به شکل نور مادون قرمز به ما می رسد. تلسکوپ “جیمز وب” برای تشخیص این نور با وضوح بی سابقه تجهیز شده است. در نتیجه می تواند نمایی بی سابقه از نخستین ستاره ها و کهکشان ها را رصد کند. اجرامی که ۱۳.۵ میلیارد سال قبل شکل گرفته اند.
“وب” که بنظر می رسد ساخت آن برای ناسا نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار هزینه به همراه داشته، یکی از گران ترین پلت فرم های علمی است که تابحال تولید شده و می توان آنرا با برخورد دهنده بزرگ هادرونی در سرن و تلسکوپ هابل، مقایسه کرد.
این تلسکوپ فضایی که در روز ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱، مصادف با چهارم دی ماه سال ۱۴۰۰ به فضا پرتاب شد و در ماه ژانویه به مدار مورد نظر خود در نقطه لاگرانژ ۲ رسید، حالا در فاصله ی ۱.۵ میلیون کیلومتری از سیاره ما قرار دارد.
“جیمز وب” که با عنوان “ماشین زمان” نیز توصیف می شود مقرر است انسان را به اولین سالهای تشکیل جهان ببرد.
ماموریت این تلسکوپ فروسرخ شامل مطالعه سیارات دوردست، معروف به سیارات فراخورشیدی، برای تعیین منشاء، تکامل و سکونت پذیری آنها است.
تلسکوپ فضایی “جیمز وب” بتازگی با انتشار تصویری در صفحه اینستاگرام خود به مقایسه وضوح تصاویر ثبت شده ی خود با تلکسوپ فضایی اسپیتزر(Spitzer) پرداخته است.

تصویر ثبت شده توسط تلسکوپ “جیمز وب”(راست)، تصویر ثبت شده توسط تلسکوپ فضایی اسپیتزر (چپ)
“وب” در توضیح عکس فوق نوشت: مقایسه یک هدف یکسان که در تصویری از تلسکوپ فضایی اسپیتزر و تصاویر کالیبره شده “وب” قابل مشاهده می باشد. اسپیتزر که نخستین تلسکوپ ناسا در پروژه ی تلسکوپ های بزرگ فضایی بود که تصاویری با وضوح بالا در نور مادون قرمز ثبت می کرد، راه را برای “وب” هموار کرد. “وب” با آینه اصلی بزرگ تر و آشکارسازهای تقویت شده می تواند آسمان را در نور مادون قرمز با وضوح بهبودیافته رصد و امکان کشف های بیشتر را فراهم آورد.
تصویری که توسط “وب” با ابزار مادون قرمز میانی(MIRI) ثبت شده است جزییات بی نظیری را نشان میدهد. این تصویر نوری که از “هیدروکربن آروماتیک چندحلقه ای”(PAH) منتشر می شود را نمایش می دهد که به درک بهتر ما از گازهای میان ستاره ای کمک می نماید.

منبع: