ساخت زیست پلیمر پایدار با استفاده از قند چوب

دانشمندان دانشگاه بث(Bath) با استفاده از قندی که از چوب گرفته می شود موفق به ساخت یک پلیمر زیستی و پایدار شده اند.
به گزارش روش سئو به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، پلیمرها به اشکال مختلفی از نایلون های بکار گرفته شده در لباس ها گرفته تا سطح ماهی تابه های نچسب در خانه های ما حضور دارند و با تاثیر مخرب خود بر محیط زیست، به مشکل رو به افزایش زباله های پلاستیکی در سطح جهان می افزایند.
با این وجود، امکان دارد نوع جدیدی از پلیمر که توسط دانشمندان دانشگاه “بث” بوجود آمده است، همان چیزی باشد که برای پایداری پلاستیک ها و قطع روابط آنها با سوخت های فسیلی لازم است. این تیم، پلیمر جدید خویش را با استفاده از دومین قند فراوان در طبیعت یعنی “گزیلوز” یا “زایلوز”(xylose)، قندی که ابتدا از چوب گرفته شده و به قند چوب معروف است، ساخته است.
“زایلوز” قندی است که برای نخستین بار از چوب استخراج شد. “زایلوز” بعنوان یک مونوساکارید نوع آلدوپنتوز طبقه بندی می شود. این به این مفهوم است که “زایلوز” دارای ۵ اتم کربن بوده و یک گروه آلدهید دارد. “زایلوز” پیش ساز همی سلولز است که یکی از ماده های مهم طبیعت است. همینطور به خاطر وجود گروه هیدروکسیل آزاد، یک قند احیاکننده به حساب می آید.
طبق گفته دانشمندان، آنها می توانند صدها گرم از این پلیمر جدید را به سادگی تولید کنند و تولید آن به سرعت مقیاس پذیر است. آنها می گویند این یک ماده پایدار از یک منبع طبیعی فراوان است.
“زایلوز” مانند هر قند دیگری به دو شکل به نامهای D و L وجود دارد که تصاویر آینه ای از یکدیگر هستند.
آنچه محققان در این مطالعه انجام دادند این بود که نشان داده اند که ترکیب پلیمر با شکل L به جای ماده طبیعی “D-آنانتیومر زایلوز” سبب استقامت بیشتر این پلیمر جدید می شود.
دکتر “آنتوان بوچارد” محققی که رهبری این مطالعه را بر عهده داشت، اظهار داشت: ما بسیار هیجان زده هستیم که توانسته ایم این مواد پایدار را از چوب که یک منبع طبیعی فراوان است، تولید نماییم. اتکای پلاستیک ها و پلیمرها به سوخت های فسیلی یک مشکل اساسی است و پلیمرهای مشتق شده از طبیعت -آنهایی که از مواد خوراکی تجدیدپذیر مانند گیاهان به دست می آیند- بخشی از چاره برای پایداری پلاستیک ها هستند.
وی ادامه داد: این پلیمر، همه کاره است، چونکه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن می تواند به سادگی اصلاح گردد، یک ماده بلوری یا حتی یک لاستیک انعطاف پذیر ایجاد نماید و همینطور خصوصیت های شیمیایی بسیار خاصی را عرضه نماید.
محققان می گویند علاوه بر اینها، این پلیمر کاربردهای متنوعی دارد. این ماده می تواند بعنوان پایه ساخت “پلی اورتان” در تشک ها، بندهای کفش و موارد دیگر باشد. البته به همین جا ختم نمی گردد. با اتصال آن به سایر گروه های شیمیایی مانند رنگ ها به مولکول قند، می توان عملکردهای دیگری را از آن به دست آورد.
این روش جدید هم اکنون توسط این تیم تحقیق، ثبت اختراع شده است و این تیم علاقمند به همکاری با شرکای صنعتی برای افزایش تولید و کاوش کاربردهای جدید آن بعنوان گام بعدی است.
این مطالعه در مجله Angewandte Chemie International Edition انتشار یافته است.

منبع: